Как да се подготвим за предстоящата финансова криза?

Започва да ми прави сериозно впечатление, че около мен се зароди нова тема, която с всяка изминала седмица ставаше все по-актуална, а именно предстоящата финансова криза. Почти всеки ден някой клиент ме пита „дали да инвестирам сега или да изчакам корекция на пазарите, защото ме е страх, че ще купя точно преди кризата?“, а други пък ме питат „как да се подготвя за предстоящата финансова криза?“.

Това не са никак случайни въпроси! Тези въпроси са ясен сигнал, че има промяна в нагласите на хората за икономиката. А с тази промяна произтича и естествената реакция на хората – предварителна подготовка, за да не бъдат изненадани и хванати в неподготвени от финансовата криза.

Предполагам, че не съм единственият и че във вашата среда между -семейството, приятелите, близките ви се прокрадва темата за предстоящата криза. Допускам, че също така се прокрадва и сериозен страх свързан с последиците от тази криза.

Сама по себе си думата криза навежда на мисълта за нещо нестабилно и опасно. С други думи кризата е явление, което трудно се прогнозира и води до негативни последици, т.е. естествената реакция на хората е да се страхуват от него. Като цяло всяка една финансова криза има потенциалa да промени из основи всичко, което сме постигнали и най-вече да ни изкара от зоната ни на комфорт.

А трябва ли да се притесняваме от финансовата криза?

Макар че е изключително неприятна, финансовата криза не e толкова страшно явление! Финансовите кризи са част от икономическия цикъл, т.е. кризата е явление, което не се вижда за първи път, а е широко документирано в историята. За последните 30 години светът премина през няколко сериозни икономически труса. С други думи, с потенциалната финансова криза няма да настане краят на света – така че  не се паникьосвайте предварително! 

Финансовите кризи са естествената част от икономическия цикъл. В икономиката всичко е в цикли – времена на икономически възход са последвани от икономически упадък. Упадък, който все някога свършва и от него започва нов икономически възход. Както се редуват сезоните, така се редуват икономическите цикли на възход и спад.

Какво представлява финансова криза?

Когато стане дума за спад на икономика, хората често използват „финансова криза“, но това не е правилно. Технически си говорим за рецесия, но просто в разговорния изказ използваме „криза“ или „финансова криза“.

Рецесията е състояние в икономиката, което се характеризира със свиване на икономическата активност за период от две или повече тримесечия. БВП е индикаторът, който следи за икономическата активност, т.е. ако има свиване на БВП за повече от две тримесечия, то икономиката се намира в рецесия.

При рецесия потреблението се свива, произвеждат се по-малко стоки и услуги, маржовете на компаниите спадат, това довежда до спад на реалните доходи, спад на заетостта и цялостен спад на икономическата дейност. А като резултат от тази дейност, се наблюдава сериозен спад в редица активи, като най-осезаем спад се вижда във финансовите активи.

Кога да очакваме следващата рецесия?

Това е въпрос за 1 милион долара и краткия отговор е, че никой не знае с точност. През години много експерти правиха прогнози, но всичките те са увенчаваха с провал. Причината за това е съвсем проста – икономическата машина е изградена от адски много елементи и има планина от фактори, които могат да и влияят. Колкото по-сложна е една система, толкова по-трудно прогнозируема става тя.

Въпреки че не можем да прогнозираме с точност кога ще настане рецесията, ние можем да я очакваме, защото тя неминуемо ще дойде. Трябва да запомните, че икономическите цикли работят безотказно – както работи гравитацията.

Не искам да говоря за потенциалните катализатори на икономическа рецесия, но само искам да споделя, че пазарите са в период възходящо движение повече от 10 години – това е най-голямото продължително движение. Няма вечни движения, просто защото всичко е цикли, т.е. вероятността за потенциалната рецесия става все по-голяма.

Колко е продължителността на една рецесия?

Въпреки негативните последици, рецесията не е толкова дълготрайно явление. Спрямо проучвания на рецесиите в САЩ,  средната продължителност на една рецесия е по-малко от 1 година Рецесията от 2007 година имаше продължителност от 1 година и 6 месеца. Спрямо икономическия възход, рецесията е в пъти по-кратка като времетраене, а винаги след нея идва сериозен икономически растеж. Тази информация е изключително ценна за всички онези, които са дългосрочни инвеститори. Просто защото, ако заложат на времето и продължават регулярно да инвестират, ще бъдат „обречени“ да спечелят.

От икономическа гледна точка рецесията е неизбежна, но с нея не настъпва края на света. Просто трябва да се подготвим за нея и колкото по-рано го направим толкова по-добре.

Трябва да сме наясно, че подготовката не е никак лесен процес. За да посрещнем рецесията, ще е нужно да изградим добър запас – запас от средства, знания и умения. С други думи ще трябва да инвестираме не малко от себе си и собственото си време и усилия, но в края тази цена ще си струва. По-добре да платим цената на подготовката, защото в противен случай, ако неглижираме и се оставим на произвола на рецесията, ще трябва да платим в пъти по-висока цена. А в резултат на тази подготовка, ще получим бонус – ще изградим поредица от добри финансови навици!

В следващите редови ви предлагам списък от неща, които спокойно можете сами да приложите, за да се подготвите по най-ефективния начин за предстоящата рецесия.

#1. Изградете авариен фонд


Тъй като не контролираме всички аспекти от нашия живот, непредвидимите разходи са неразривна част от него. Разходи свързани с неотложен ремонт, медицински разходи, проблем с автомобила или дори загуба на работното място, имат тенденцията да съсипят всеки предварително планиран бюджет.

Няма бюджет, колкото и ефективен да е той, който да издържи на сериозен непредвидим разход. А когато се сблъскаме с непредвидими разходи е задължително да разполагаме със заделени пари. В противен случай алтернатива номер едно на голям процент от хората е прибягването до кредитни продукти.

Аварийният фонд не е нищо повече от заделени пари, които служат като буфер за непредвидени ситуации.  Аварийният фонд е част от нашата финансова защита 

Важно фактор за всеки авариен фонд е ликвидността. Непредвидимите разходи изискват бърза реакция от нас, т.е. в рамките на няколко дни трябва да сме осигурили определената сума пари, в противен случай рискуваме нещата да станат много по-сериозни. С други думи парите от този фонд трябва да бъдат на наше разположение – по всяко време, когато ги поискаме.

Ликвидността може да се постигне като изградите фонд от “кеш” (старателно скрит) или да го държите в разплащателна сметка или пък комбинация от двете. Това е класическата форма на складиране на пари, като разбира се има и алтернативни форми, но те са за напреднали.

Ако все още не разполагате с авариен фонд, то ви препоръчвам веднага да започнете да го изграждате. Колкото по-бързо изградите вашия фонд, толкова по-спокойни ще бъдете, че ще можете да покриете бъдещите непредвидими разходи.

Аварийният фонд е изключително важен елемент в подготовката ви за предстоящата рецесия. Този фонд трябва да може да покрие разходите на домакинството ви за   минимален период от 3 месеца, като е препоръчително да целите период от 6 месеца.  Разбира се, сумата в този фонд може да бъде много по-голяма, т.е. за по-дълъг период от време. Колкото по-голяма е наличната сума във вашия авариен фонд, толкова по-сигурни и спокойни ще бъдете за вашето бъдеще.

По време на рецесия една част от компаниите фалират, а други драстично свиват производството. В резултат на това безработицата в страната драстично се увеличава. С други думи, не е изключено да останете без работа, а ако остане без работа и нямате заделени пари на страна, това за вас ще е равно на мини финансов ад.

Притежаването на авариен фонд с 3 до 6 месечни резерви, ви купува време и спокойствие! Ако останете без работа, ще имате време да се реорганизирате и да намерите алтернативи, т.е. загубата на работното ви място, няма да е толкова болезнено за вас и семейството ви.Наличието на фонд от 3 до 6+ месеца е изкушение, на което трябва да устоите – не трябва да ползвате парите от фонда за абсолютно никакви направления отвъд непредвидими разходи. Не малка част от вас може да счита, че наличието на такъв фонд е равно на пари, които нищо не правят … и стават жертва на инфлацията, която ги “изяжда”.

Въпреки инфлацията, парите в този фонд имат изключително важна цел. Парите в аварийния фонд са с предназначение за текущата ликвидност при нужда и „нищо правенето“ е цената, която трябва да платим!

Ако все пак приемем алтернативата и инвестираме парите от фонда ни, например в акции, когато дойде рецесията стойността на портфейла най-вероятно ще е много по-ниска. С други думи, ако изскочат непредвидими разходи или останем без основните си доходи, ще трябва да ликвидираме инвестициите си на загуба. По този начин гарантирано ще загубим част от инвестиционния ни портфейл, знаейки че в дългосрочен план рецесията ще отмине и стойността на инвестициите ни би могла драстично да се увеличи.

Инвестицията като процес трябва първо да защити главницата ни, а след това да ни възнагради с доходност, а когато инвестираме без наличието на авариен фонд, ние собственоръчно саботираме инвестициите си.

 Аварийният фонд е застраховка, която правим за самите себе си – „от нас, за нас“.  С тази застраховка ние си купуваме спокойствие, че когато се случи нещо негативно, ние ще бъдем подготвени! Точно за това е толкова важно да попълним нашия фонд преди рецесията. Това е фондът ни „бели пари за черни дни“ и е от фундаментално значение за нашето финансово спокойствие и стабилност!

#2. Изчистете кредитите


Тук нещата са пределно ясни! Всеки кредит води до гарантирана нова порция от месечни разходи, която от своя страна стопяват наличните пари за месеца.

Малцина следват добрите практики за теглене на кредити: кредит за покупка на жилище или за крайно наложителни случаи – като в повечето случаи те са свързани с нашето здраве. За сметка на това, по време на икономически възход, хората масово му “отпускат края”. А в края на възхода, харчат все едно няма да има утре. Утре винаги идва, а ако към него добавим и една финансова криза, нещата бързо стават меко казано грозни. В края на всеки икономически възход лъсва и резултата от бясното харчене – купчина от кредити, които са финансирали закупуването на редица пасиви.

По време на рецесия хората продават пасивите си за „жълти стотинки“ само и само да останат над водата. Защо? Когато човек си изгуби работата по време на рецесия, какво се случва с кредита? Работата се изпарява, но кредита НЕ! След като пресъхнат доходите, кредитът може да се покрие само чрез продажба, в масовия случай говорим за продажба на пасиви!

По време на икономическа рецесия, наличието на многото кредити има потенциала да удави всекиго. Към рецесията трябва да се подходи внимателно – просто защото когато тя удари, хората разполагат с много по-малко свободни ресурси. А наличието на кредити, при ограничен финансов ресурс е равно на финансово самоубийство. Респективно, за да контрираме този крайно негативен сценарий, трябва да започнем да се подготвяме предварително.

Ако имате някакви кредити, каквито и да са те, трябва по най-бързият начин да стартирате процедура по тяхното изчистване,  т.е. да ги изплащате. Как?

 Направете списък с всички кредити, които притежавате:  всичко от потребителските кредити, кредитни карти, през ипотека до лизинга на колата (да и това е кредит). След това трябва да приложите един от двата метода за изплащане на кредити:

  • Снежната топка – при този метод се цели да започнете изплащането на кредитите от кредита, който има най-малкия остатъчен баланс. Логиката зад приоритизацията на кредита с най-малкия баланс е, че по този начин по-бързо ще се постигне победата. Изплащане на кредит е равно на победа. Колкото по-бързо успеем да изплатим един кредит, толкова по-уверени ставаме в способността ни да изплатим всички останали. Веднъж изплатили кредита с най-малкия остатъчен баланс, се прехвърляме към следващия с по-голям баланс и така докато не изплатим всички.
  • Лавината – снежната топка води до бърз резултат и вяра в изплащането на кредитите, но методът на лавината е математически по-ефективният метод за изплащане на кредити. Причината за това е, че се цели първо изплащането на кредита с най-високата лихва. Лихвите по кредитните карти, а да не говорим и бързите кредити, могат да изцедят всеки един бюджет – точно затова приоритизираме първоначално тяхното изплащане. Формулата на кредита е красноречива – колкото по-висока е една лихва, толкова повече пари за лихви се плащат. Респективно, ако изплатим първо кредита с най-високата лихва, ще ни останат много повече пари в края на месеца.

От вас зависи към кой метод да се насочите. Ако имате крехката вяра, че можете да изплатите кредитите си и че това е мисия невъзможна, метода на снежната топка е перфектен за вас. Ако сте решили, че времето за оправдания е отминало и искате по най-бързия начин да изчистите кредитите си (като по този начин да спестите допълнителни разходи), директно се насочете към метода на лавината – гарантирано с този метод ще спестите много повече разходи за лихви.

>Имаш спестени 1000 лева, искаш ли да разбереш как могат те да работят за теб?

Свали сега
*Над 10 000 души изтеглиха безплатната книга и вече разбират как могат да инвестират парите си на пазарите.

Изчистването на кредитите не е сложен процес – изберете един от двата метода и в края на месеца просто насочете част от доходите ви към него. Ако не можете да заделите част от доходите ви, то няма смисъл от чистенето на каквито и да е кредити. Ако все още нямате наличен авариен фонд и за сметка на това имате кредити, задължително трябва да оптимизирате разходите си.

Ще трябва да промените навиците си – ще се наложи да харчите по-малко, като по този начин няма да купувате неща, които така или иначе не ви трябват. Трябва да се научите да правите разлика между неща, от които  имате нужда (храна, вода, ток, подслон и т.н.) и неща, които просто искате (забавление, почивки, скъпа електроника и т.н.). 

Разбира се, за много хора това не е приятно, защото им се вижда като огромна жертва да ограничат потреблението си … но със сигурност тази „жертва“ ще бъде силно оценена, ако загубят работа си или трябва да работят на намалено работно време. Трябва да адаптирате разходите спрямо вашите доходи, а не доходите към вашите харчове.

Оптимизирани 50-100 лева в края на всеки месеца, могат да доведат до хиляди спестени левове в ненужни лихви и пасиви. А ефекта от оптимизацията е видим още в края на месеца, така че сте удовлетворени от още една ваша победа. Разбира се, не всичко се свежда до оптимизацията, по-надолу ще опиша какво е също така важно да правим и да подобрим.

Ползата от изчистването на кредитите е видима – по този начин по-бързо ще можете да напълните аварийния ви фонд, а след това ще имате средства и за вашата инвестиционна машина. Препоръчително е да насочите част от доходите ви към вашия авариен фонд, а другата част към кредита с най-високата лихва, т.е. ще трябва да приложите метода на лавината.

А драстичния спад или липсата на кредити водят до финансово спокойствие, който е  лукс по време на рецесия

#3. Увеличете стойността си


В повечето случаи по време на рецесия, за да не фалира бизнеса той свива разходите и ограничава дейността си. Целта на това ограничение е да се разпределят оскъдните ресурси, само към най-важните направления. В повечето случаи намаляването на разходите на бизнеса е свързано със загуба на работни места. Бизнесът се опитва да работи с много по-малко служители и да залага на автоматизацията, защото фонд работна заплата е основното разходно перо за почти всеки бизнес.

За да не станете част от статистиката на съкратените, трябва да направите всичко, което е под ваш контрол, за да увеличите стойността, която създавате за компания, за която работите. Целта ви е да стане  незаменим фактор  за вашия работодател, а това може да стане само когато рафинирате професионалните ви умения … и придобиете нови.

Изградете сериозна репутация! Името ви трябва да се превърне в еталон за работна етика. Нека да асоциират името ви с човек, който е креативен, отговорен, държи на думата си и доставя това, което е обещал … в срокове!

Бизнесът винаги е воден от създаването на стойност – само ако създава стойност, той може да я продаде на пазара и по този начин да реализира печалба. А защо не създадете допълнителна стойност за компания, за която работите? Бъдете проактивни и давайте предложения за решения за проблемните зони и процеси в компанията.

Когато вие сте прекият фактор за увеличението на продажбите на бизнеса или до оптимизация на даден процес, която е довела до спестяването на не малка сума пари, автоматично се откроявате от останалите. Когато вие сте човекът, до когото се допитват всички, знаете вече в какъв фактор сте се превърнали.

Покажете на работодателят си, че искате да се развивате и търсите предизвикателствата. Изисквайте да ви делегират повече отговорности.  Ясно заявете, че сте тук и искате да се развивате и да създавате стойност! 

Трябва да заложите както на твърдите така и на меките ви умения! Не трябва да спирате да се развивате и да учите нови неща. Инвестицията в нови знания и умения, гарантирано носи най-голяма доходност! Опитът, който ще изградите ще бъде незаменим за вашият работодател.Когато увеличите вашата стойност не само, че ще си гарантирате работното място, ами и много бързо ще растете кариерно. А в края на всеки месец, тази нова стойност ще се материализира като увеличава банковата ви сметка. С други думи колкото по-бързо увеличите стойността си, толкова по-бързо ще увеличавате наличните ви доходи. Наличието на увеличаващи се доходи дава много повече поле за изява по линията на личните ни финанси – драстично ще се подобри аварийния ви фонд или ударно ще намалят кредитите ви.

Разбира се, това увеличението на вашата стойност може да бъде насочена отвъд пределите на текущата ви работа. Може да имате успоредно начинание и/или бизнес, но каквото и да е това, то ще изисква допълнително време. Не знам дали разполагате с такова и точно затова увеличението на стойността към вашият работодател е толкова ефективно решение!

А тази стойност ще блесне когато настъпи рецесията и бизнеса, за когото работите мине в режим на съкращения – със сигурност името ви ще да стои на последното място. Разбира се, при наличието на тази огромна стойност, която имате следствие на вашите умения, няма никаква логика да стоите в „потъващ кораб“.

Дори и по време на рецесия има бизнеси и се търсят хора. С други думи ще намерите компания, за която да работите – вашите умения няма да останат незабелязани! Когато настъпи рецесията, ще се наложи да актуализирате вашите опции и точно за това е толкова важно до тогава да работите над вашия социален капитал!

По време на рецесия или когато възможността „чука на вратата“ има едно златно правило:

  Не е важно какво знаеш, а кого познаваш!  

За да работим над социалния ни капитал, трябва да инвестираме в увеличението на мрежата от хората, които познаваме. Трябва както да изграждаме нови връзки, така и да заздравяваме стари.

Не е изключено по време на рецесия, следствие на някоя не толкова топла връзка да попаднем на уникална възможност за нова работа или така да се подредят звездите, че да започнем нов бизнес. За да се случи това, трябва предварително да се подготвим. А най-лесния начин за изграждането на нови връзки е като посещаваме събития свързани с нашата професия. Отделно почти всеки месец има различни събития, които предоставят перфектна възможност за networking.

 Бъдете активни и целете всеки ден да увеличавате социалния ви капитал.  Колкото повече инвестиции правите в него, толкова повече увеличавате шанса да се позиционирате в най-оптималната позиция по време на рецесията. Също така с всяка нова инвестиция, се увеличава вероятността да попаднете на „сделката на живота ви“, така че не хабете ресурси и правете сериозни инвестиции в увеличението на вашия социален капитал.

Колкото повече инвестирате във вашата стойност и социалния ви капитал, толкова повече се увеличава вероятността „птичето да кацне на рамото ви“. Късметът е нищо повече от пресечната точка между подготовката и възможността!

#4. Защитно инвестиране


В началото на статията заявих, че с подготовката за рецесията ще изградите и добрите финансови навици … ако вече не сте ги изградили. Наличието на поне 6 месечен авариен фонд е сериозен сигнал за добри финансови навици. Изчистването на кредити, оптимизирането на разходите и най-вече увеличаване на вашата стойност, са все признаци на добри финансови навици – навици, които довеждат и до наличието на паричен излишък. Излишък, който ще захранва инвестиционната ви машина.

Следващите редове са насочени за всички онези от вас, които вече имат наличен авариен фонд. С наличието на такъв фонд ще останете много по-фокусирани, що се касае до вашите инвестиции. Отделно няма да имате сериозен емоционален товар, знаейки че имате заделени пари и не рискувате последните си средства!

Част от подготовката за предстоящата рецесията преминава и през правилното позициониране на нашата машина за пари. Потенциалът за предстояща рецесия не означава, че трябва да спрем да инвестираме! Няма логика, нали? Сигурно се питате защо да инвестираме, след като рецесията е свързана със спадове в цената в редица активи, т.е. гарантирано ще се загубят пари? Трябва да инвестираме и зад това решение стоят две много сериозни причини –  инфлация и пропуснати ползи. Инфлацията гарантирано стопява покупателната способност на парите ни – това е неизбежно. Единствения начин, с който може да и се противопоставим е като инвестираме парите си. Спомнете си, никой не може да прогнозира с точност кога ще настъпи финансовата криза. За последните 5 години се нагледах на много прогнози, които вещаеха финансова криза. Много експерти чакаха криза, но и се оказа, че  кризата може да чака А за този период редица активи направиха огромно ценово увеличение.

С други думи, ако не инвестираме гарантирано инфлацията ще яде парите ни и гарантирано ще имаме пропуснати възможности да защитим и увеличим парите си. Точно затова трябва да инвестираме! Просто в контекста на предстоящата рецесия, ще модифицираме инвестиционния ни подход, т.е. ще изградим защитни инвестиции.

Ако не сте пасивни инвеститори, които инвестират един-два пъти в година, следвайки своят дългосрочен хоризонт, то ще ви се наложи по-активно да управлявате инвестициите си. Ако сте пасивни инвеститори, ще продължавате да купувате без оглед на цената на активите, просто защото в дългосрочен план ще сте усреднили цена и по този начин ще сте постигнали средна пазарна доходност. Но ако сте активни инвеститори, ще се наложи да се подготвите за рецесията – т.е. за ценовия спад на активите.

Ако приемем, че до година-две ще има рецесия, то инвестиционната ни машина трябва да влезе в друг режим – защитен. Това ще рече, че трябва да приоритизираме защитата на инвестиционния ни капитал, т.е. да лимитирате загуба на парите ни. Разбира се, цената, която плащаме с този защитен режим е по-ниската потенциална доходност – позиционираме инвестициите ни в много по-ниско рискови активи.

 Пример за инвестиции в защитен режим: 
  • Намалете growth за сметка на value компаниите – компаниите със сериозна дивидента история са за предпочитане пред технологичните компании, които изгарят капитал. Value или компаниите в стойност се характеризират с това, че създават стойност, т.е. това са платежоспособни компании, които имат ниски нива на кредитно задлъжняване, но с много добри позиции на пазара. От своя страна Growth или растежни компании, са тези които всяка една година увеличават пазарния си дял, но този растеж е финансиран постоянно с нови емисии на капитал или на дълг, с други думи това са потенциални компании, които образно утре могат да донеса голяма печалба, но и да фалират днес, ако им секне финансирането. Дългосрочното инвестиране в стойност винаги води до реализиране на печалби;
  • Насочете се към защитните компании – комунални услуги, здравеопазване, фармацевтични компании, както и потребителските стоки. Няма значение дали се намираме в рецесия или не, винаги ще има стоки и услуги, които ще се потребяват;
  • Увеличите кешовата си позиция, като таргет ниво на кеша да е 25% – наличието на свободен инвестиционен ресурс е равно на муниции и/или запаси, които могат да бъдат оползотворени когато се появи възможността.  Уорън Бъфет, стои над 100 милиарда в кеш и кешови наличности, кротко изчаквайки да ги инвестира в качествени бизнеси, на добра цена – не случайно той следва инвестиционна философия на инвестиране в стойности (value) компании;
  • Увеличете позициите си в злато поне до 10% – златото е един от малкото активи, които се справят блестящо по време на рецесия. Златото е ацикличен актив, т.е. когато цената на финансовите активи спада, златото расте. Можете да инвестирате в злато като направите покупка на златни ETF-и или в златодобивни компании (макар, че това е по-рисково), но най-сигурната форма на инвестиция в злато, винаги е физическата. За физически покупки препоръчвам igold.bg, но преди това ви съветвам да прочете за практическия експеримент на Николай Делчев за закупуване на физическо злато от igold;
  • Инвестиции в реални активи – основно си говорим за недвижими имоти и земеделска земя. Разбира се, правя изключението, че не трябва да се купуват на всяка цена, а да се търсят добрите възможности. За предпочитане са инвестициите в земеделската земя – данъчната политика е много по-благосклонна към този актив. Имайте предвид, че не говоря за инвестиции през АДСИЦ-и, а за директни инвестиции в недвижими имоти. Динамиката в цената на реалните активи, драстично се разминава спрямо секюритизираните им събратя.

А за по-напредналите, като част от защитните инвестиции, се препоръчват и покупка на Put опции. Покупката на такива опции е динамична форма на защита от ценови спад.

Като цяло защитното инвестиране води до ефективна диверсификация, защото ние разпределяме парите си спрямо различни инвестиционни класове. Докато едни спадат, други запазват позициите си, а дори и бележат ценово увеличение.

На първо четене защитните инвестиции могат да ви се видят като странен режим на инвестиции, но само ще споделя с вас, че мои клиенти с 6-7 цифрени капитали са разпредели инвестициите по начина описан от мен по-горе. Причината е проста – търси се   „защита на капитала днес, за да може да бъде вложен в настъпление утре“. 

Защитното инвестиране не е нужно да е сложно, просто трябва да е подравнено спрямо вашите инвестиционни предпочитания. Трябва да знаете кога да го активирате и естествено да го преустановите. Когато се случи рецесията, огромна част от финансовите активи ще са на „промоция от над 50%“ като в този момент ще се наложи да смените режима и да започнете с ударни покупки.Усещането на хората в пика на рецесията или депресията ще граничи от масова психоза и паника до краен негативизъм, това води до драстични спадове в цената на редица активи, т.е. това ще е перфектно време за покупки. В този момент ще превключим режимите и ще започнем да градим богатство. Най-големите богатства не са правят по време на икономически възход, а по време на икономическа рецесия или депресия.

#5. Бонус – застраховка


Подготовка за рецесията е свързана с отместване на всякакви рискове, а едни от най-големите рискове винаги е бил свързан с нашето здраве и грижата за семейството ни. Само по себе си, тези рискове са валидни без значение къде се намираме спрямо икономическия цикъл, но ако все още не сте защитили от тях, то трябва да го направите незабавно.

Никой не може да предположи кога ще е временно нетрудоспособен, както и за какъв период от време ще е това. Възможно е да се случи инцидент, който да доведе до месеци нетрудоспособност и огромна сметка за медицински разноски и лекарства. Точно затова трябва да закупите медицинска и здравна застраховка.

А ако вие сте основния финансов благодетел на вашето семейство, то е излишно да споменавам закупуването на застраховка живот. Закупува се само рискова полица и нищо друго! В тази статия детайлно съм обяснил подводните камъни със застраховките живот с инвестиционен елемент – Къде са скритите тайни при застраховка живот с инвестиционен елемент?

Отвъд тези продукти, трябва също така да купите и имуществена застрахова за жилище ви… мисля, че е ясно защо.

Много хора считат, че покупката на застрахователни продукти е равно на безсмислен разход, защото тези пари са хвърлени „на вятъра“. Това са глупости! С всяка застрахователна полица, ние си купува спокойствие, а цената на спокойствие е безценна! Така че, ако не сте застраховали срещу горните рискове, още днес обмислете кой е най-бързия вариант да го сторите. Цената, която плащате за всяка застрахователна полица е невзрачно малка, спрямо онази, която ще трябва да платите, ако се случи инцидент Х и нямахте тази полица.

>Имаш спестени 1000 лева, искаш ли да разбереш как могат те да работят за теб?

Свали сега
*Над 10 000 души изтеглиха безплатната книга и вече разбират как могат да инвестират парите си на пазарите.


Заключение

Надявам се, че с дочитането на последните редове от статията разбрахте едно важно нещо – рецесията е неизбежна, но това не означава, че нямаме контрол. Ако вземете финансите и съдбата си в ръце, контрола да се поставите в най-добрата позиция когато дойде рецесията, ще зависи само и единствено от вас.

Нужно е да запазите спокойствие и здрав разум и да не забравяте, че всичко е цикли – както рецесията ще дойде, така и ще си отиде. А от самите вас ще зависи дали ще извлечете максимална полза от този неприятен период.  Бъдете фокусирани върху изграждането на авариен фонд, изчистването на кредитите, оптимизирането на разходите и най-вече върху увеличаването на вашата стойност. А когато дойде рецесията не позволявайте на масата да ви влияе, остане спокойни и изчакайте възможностите да се появят, а след това просто ги сграбчете! 

 *Важно:  всичко изписано до тук не трябва да се взима като препоръка или база за взимане на инвестиционно решение!


Ако искате имате правилната инвестиционна основна и да управлявате по най-добрия начин парите си и те да работят здраво за вас, можете да видите моите програми и продукти:


✅Практически курс: Намиране на справедливата цена на една 📈компания

✅Наръчник: Как да изградим 💵машина за пари от ETF-и?

✅Практически курс: Намиране на инвестиционната стойност на 🏠имота

✅Книга: От 0 до 1000 лв. на месец: пасивни доходи от инвестиции в 🏡имоти

БЕЗПЛАТНА 15 Минутна финансова консултация

*Информацията, която предоставям в статиите и видеата, не трябва да се счита за взимане на инвестиционно решение. Направете свое проучване и вземете информирано решение за вашите пари.

5 2 votes
Article Rating
Сподели с приятели :)
Написано от:
Александър Дяков

Казвам се Александър Дяков, и моята страст е света на финансите и инвестициите. Аз съм инвеститор в стойност и имам над 15 годишен опит в широк спектър от инвестиции във финансови и реални активи, като специализирам в бизнес и инвестиционното оценяване.

Виж всички статии
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Написано от: Александър Дяков
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x