Какво представлява инвестицията?

Думата „инвестиция“ има различно значение за много хора, за това в тази статия ще се опитам да дам детайлно обяснение, като започна с определението за инвестиция според Уикипедия:

Най-често срещаното определение за инвестиция е влагане на парични средства, закупуването на финансов инструмент или друг актив, с цел печелившо възвръщане под формата на лихва, друг доход или повишаване на стойността на инструмента. Това определение трябва да се допълни.

Ако използваме определението на „бащата на инвестирането“, Бенджамин Греъм,

инвестицията е процес, при който, след щателен анализ, се взима решение да се вложат пари за закупуване на актив, който ще доведе до задоволителна доходност и гаранция на вложената сума.

В това определение виждаме, че инвестирането не е сляпо влагане на пари, а процес.  Всеки процес има определени фази и стъпки, които трябват да бъдат преминати, за да се постигне даден резултат.

  • Щателен анализ – за да може да направим този анализ, трябва да имаме много добри знания в сферата, в която сме решили да инвестираме. Ако сте човек, който го влече технологията и решавате да инвестирате в технологични компании, то вие трябва да се специализирате в технологичния сектор.
    Трябва да вложите немалко време, за да се информирате  относно всички новости в сектора и как те ще повлияят върху отделните компании. Ако проявите постоянство и не спирате да четете, както и да анализирате, то неминуемо ще намерите и къде са  „златните късове“ измежду тоновете информация.
  • Задоволителна доходност – както вече знаем, доходността от банковия депозит клони към нула, но това ще бъде ли доходност, която ще ви задоволи?
    Няма абсолютно никаква логика да влагате парите си в инвестиция с нищожна доходност, след като има много по-добри алтернативи!
  • Гаранцията – това е последният компонент от определението. Никой не може да ви даде гаранция, че няма да загубите, но ако при взимане на инвестиционно решение, винаги мислите как да защитите вложението си, то драстично ще намалите вероятността от загуба.

 

Единственият начин, да намалите вероятността от загуба е, като имате знанията, опита и най-вече ясната визия какво правите!

Спокойно можем да опростим до едно изречение:

 Инвестиция е влагането на парични средства днес, за да купим актив, който ще генерира повече пари утре. 

От всичко казано дотук излиза, че инвестирането изисква от нас да имаме висока финансова и инвестиционна култура. Едно е да спестяваме пари, съвсем различно е да ги вложим по такъв начин, че хем да не ги загубим, хем да имаме добра доходност.


Абонирахте ли се за моя YouTube канал?


Не случайно любимите активи на редица инвеститори, са тези, които създават паричен поток, но също така, генерират и капиталова печалба. Пример за такъв актив е недвижимият имот.

Това е актив, които задържа стойността на парите, защото ги трансформира в реална форма. Парите се превръщат в тухли, цимент, бетон, желязо, керемиди, прозорци, плочки, мебели и т.н., т.е. това е форма, която е не подвластна на инфлацията.

Ако инвестираме в недвижим имот с цел отдаване под наем, на теория всеки месец ще получаваме пряк паричен поток, т.е. това е печалба, която е генерирана от самия актива.

Също така, в бъдещ момент може да продадем имота на много по-висока цена спрямо покупната, като по този начин да реализираме капиталова печалба.

Двете форми на генериране на печалба, прави инвестиране в недвижими имоти, толкова примамлива инвестиция за онези инвеститори, които не искат да поемат твърде много риск, но за сметка на това да имат добра доходност.

Най-добрата инвестиция?

В широкия смисъл, под инвестиция се разбира влагане на ресурси, от които очакваме да получим бъдещи ползи. Под ресурси визирам както пари, така и времето, енергията, усилията, които полагаме. А ползите могат да бъдат различни!

От подобряване на материалното ни благосъстояние, през улеснение и подобрение на живота ни, и достигнем до ползи, които ни помагат за личностното ни развитие.

За мен, най-добрата инвестиция, която можем да направим, е да инвестираме в самите нас!

Инвестицията в нас е над всички останали, просто защото ние сме най-ценния актив, който се предлага  на пазара! Ние имаме изключителен и ексклузивен контрол над самите себе си – над нашето тяло, мисли, време, умения и действия!

Друг аргумент за инвестицията в нас е, че тя ни дава най-голямата доходност в дългосрочен план! Все още не е измислена инвестиция, която да има неограничена доходност.


Нека да вземем следния пример – инвестиционно обучение на стойност 1500 лева, с което ще си спестиш месеци време и един куп грешки. Обучение, което се води от човек, който има дългогодишен инвестиционен опит.

За отрицателно време ще придобиеш нови знания и умения, които много бързо би капитализирал на финансовите пазари. Може да се окаже, че като инвестираш 1500 лева в такова обучение, то след време ще генерираш годишно стотици пъти повече пари. Ще го закупиш ли?

Това е само едно обучение! Какво би станало, ако вложим всичките книги, курсове, обучение, семинари и консултации, през които преминаваме всяка година? Всяка нова инвестиция в знание, умение или опит, води до  синергичен ефект – новото знание не стъпва над старото. 

Новото знание се влива в цялата информационна база, с която разполагаме. С това вливане, не само, че обогатяваме общата информация, но я вдигаме на по-високо ниво.

Ние сме най-добрата инвестиция, защото никой не може да ни я отнеме!

Никой не може да отнеме знанията, уменията и опита ни, но именно те ще са факторът за нашата стойност.


Дори когато всичко около нас рухне, пак можем да го съградим на ново.

Има истории за хора, които са фалирали, но благодарение на уменията си, са стъпвали отново на краката си и са изградили всичко на ново. Също така има истории на хора, спечелили милиони от лотарията, но изгубили всичко за броени години – просто, защото са нямали нужните умения.

Реално погледнато самите ние с нашите знания, умения и опит, намираме правилните инвестиционни възможности, като в последствие тези възможности създават пари. По този начин може да заключим, че печалбата от нашата инвестиция е следствие на самите нас.

На пръв поглед, това твърдение може да изглежда прекалено смело, но това е самата истина! Печалбата от инвестицията е следствие на самите нас! Защо? Дори и намерим изключителна инвестиционна възможност, която може да ни генерира огромна печалба, от нас ще зависи дали ни „стиска“ и да вложим парите си.

В светилната на това твърдение спокойно можем да заключим, че  печалбата и загубата от всяка наша инвестиция зависи от самите нас.  Колкото повече инвестираме в самите себе, толкова по-добри решения и действия ще взимаме!

Любимото извинение на хората е, „Сега нямам пари“ „Първо ще забогатея и след това ще инвестирам“. Това са просто извинения, с които оправдаваме липсата ни активност.

За жалост това са извинения, с които сами се лъжем и оправдаваме нашата липса на активност.

Всичко опира до усилията, които трябва да положим, за да постигнем нашата цел. Защо само, ако чакаме, нищо няма да се случи?

  • Първо – чакането е символ на пасивност, а усилията са свързани с активни действия.
  • Второ – ако чакате „забогатяването“, то се предполага, че то ще дойде като следствие от външни фактори.

Ако не положиш нужните активни действия, за да инвестираш в самия себе си, дори и да дочакаш това „забогатяване“, то няма да реши проблемите ти.

Силно препоръчвам да инвестираш първо в себе си, а след това да инвестираш в нещо друго!

Каква беше последната ти инвестиция?


Ако искате имате правилната инвестиционна основна и да управлявате по най-добрия начин парите си и те да работят здраво за вас, можете да видите моите програми и продукти:


✅Практически курс: Намиране на справедливата цена на една 📈компания

✅Наръчник: Как да изградим 💵машина за пари от ETF-и?

✅Практически курс: Намиране на инвестиционната стойност на 🏠имота

✅Книга: От 0 до 1000 лв. на месец: пасивни доходи от инвестиции в 🏡имоти

БЕЗПЛАТНА 15 Минутна финансова консултация

*Информацията, която предоставям в статиите и видеата, не трябва да се счита за взимане на инвестиционно решение. Направете свое проучване и вземете информирано решение за вашите пари.

5 1 vote
Article Rating
Сподели с приятели :)
Написано от:
Александър Дяков

Казвам се Александър Дяков, и моята страст е света на финансите и инвестициите. Аз съм инвеститор в стойност и имам над 15 годишен опит в широк спектър от инвестиции във финансови и реални активи, като специализирам в бизнес и инвестиционното оценяване.

Виж всички статии
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Написано от: Александър Дяков
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x