Tesla_AleksandarDyakov_Featured

Къде е [справедливата цена] на Tesla?

Tesla … сигурен съм, че когато всеки един от вас прочете или чуе тази дума на мига разбира, за коя компания се говори и какви са нейните продукти. Tesla е една от компаниите, която може да се радва на огромна маса от лоялни клиенти, инвеститори и последователи. Компанията извървя пътя от малка бутикова компания с един модел електрическа кола – спортният Roadster, до компания, която разруши стария модел в автоиндустрията.

Не мисля да влизам в детайлно представяне какво представлява Tesla, защото съм сигурен, че няма инвеститор в България, който да не е наясно с компанията и нейния бизнес модел. Но с две думи: от момента, в който Илон Мъск, пое контрола в компанията, Tesla от малък автомобилен стартъп с много рисков модел, се превърна в пионер и световен технологичен лидер в индустрията. С други думи, Tesla е фактор, с който всеки един авто концерн се съобразява. 

Целта на статията ми, не е да направя анализ на хронологията на събитията, а да направя оценка на самата компания и дали пазара ни предоставя добра инвестиционна възможност, така че нека да се прехвърлим към силните страни на компанията.

Кои са силните страни на Tesla?

Бранд – отдавана времето когато Мъск откупи правата на името Tesla Motors за 75 000 долара.. В момента само цялостният бранд струва десетки милиарди долара. Името, логото, визията, мисията и ценностите на Tesla, сформират цялостния бранд или начина, по който се възприема компанията от всички нас. А на този етап брандът се свързва само с положителни асоциации – високотехнологични продукти и услуги, които задоволяват нуждите на милиони клиенти. 

Лоялна клиентска база – Следствие на бранда, компанията е успяла да изгради огромна база от лоялни клиенти и последователи. Бъдещ купувач трябва да депозира определена сума днес и да чака месеци, докато дойде неговия ред за да заплати превозното средство.

Ценова мощ – следствие на горните фактори, Tesla може да увеличи цените и да прехвърли негативните ефекти от инфлацията на клиентите си. Това, не е в сферата на теорията, компанията вече се възползва от тази практика и повишава цената на продукти и услугите си. А с всяко увеличение, вместо да спада интересът на купувачите, preorder-те за новите коли се увеличава.

Бизнес модел – Мъск успя да докаже бизнес модела си. Вече няма риск или колебания за пазара, относно търсенето на електрически коли. Не само, че търсенето на такива коли е налице, но Tesla доказа, че това е и печеливш модел. Tesla, извървя болките от растежа, а следствие на успешно приложеният модел, Tesla са най-напред в играта. 

Компанията има вече успешен оперативен модел с налични мощностни (заводи и инфраструктура). Към днешна дата, компанията разполага с най-големите мощностни и с капацитет от близо 1 милион доставени превозни средства на година. 

Мащабиране – следствие на доказания модел, Tesla може лесно да скалира. Мащабиране в контекста на авто индустрията е доста смело казано, но компанията има наличното ноу хау, за да мащабира продукцията спрямо конкурентните си. При наличието на бранда и доказания производствен модел, създаването на нови фабрики е въпрос само на административни дейности. Но това е хардуерното мащабиране, Tesla надгражда хардуера с редица софтуерни решения, а там вече мащабирането се случва с лекота.

Изкуствен интелект – крайната цел е да се създаде напълно автономно управление, което да замени нуждата от шофьор (robo-taxi). Ако един автоконцерн иска да влезе в този бизнес, то той трябва да изгради и да обучи изкуствен интелект, а това е много скъпо начинание. За най-големите автоконцерни парите не са проблем, но за да имат добър изкуствен интелект, тe имат нужда от много входящи данни. В случая си говорим за изминати километри. Текущо Tesla е компанията с най-развития изкуствен интелект. Причината е проста. Най-големият масив от изминати километри е на сметката на Tesla. А всеки ден, клиентите на Tesla, допринасят за увеличаването на този масив. Бъдещето принадлежи на изкуствен интелект, а най-ценната “суровина” в дигиталния свят е информацията, т.е. Tesla има огромно информационно съкровище.

Илон Мъск – без Мъск, Tesla, надали би постигнала и 1/100 от това, което е сега. Една от най-силните страни на компанията е именно Мъск и по-точно ореолът около Мъск. За не малка част от клиентите, последователите и най-вече инвеститорите, Мъск е живата версия на Тони Старк (железният човек). А и защо да не е така? Денем изгражда Tesla, а нощем изстрелва и връща ракети до космоса … не винаги в този ред. А когато иска да направи ултимативния PR, който счупва тавана, просто изстрелва Roadster-a в космоса

Следствие на горните силни странни, компанията едва ли не е обречена на успех и точно това е причината, за не малко инвеститори буквално да са фанатизирани на тема Tesla и да инвестират без оглед на стойността и това, което купуват. Но нека да си поговорим и за двигателите на расте.

Кои са двигатели на растеж на Tesla?

Бъдещите перспективи за развитие на компанията са обвързани със следните двигатели на растеж:

Превозни средства – каквото и да си говорим в момента Tesla е автомобилна компания, как може да го разберем това? Нужно е да видим какъв процент заемат продажбите на превозни средства спрямо общите продажби. С други думи, превозните средства ще са от фундаментално значение за бъдещото развитие на компанията. Визията на Мъск е да демократизира пазара, т.е. да създаде масово електрическа кола. Фокусът ще падне на model 3/ Y и точно тези модели се очакват да заемат най-голям дял от авто продажбите. А веднага след тях се нареждат следните модели – Cybertruck, Model X/S, Semi и потенциална бюджетна малка компактна кола. Целта е тази огромна маса от превозни средства да служи като трамплин за софтуерните решения.

Full Self-Driving (FSD) и автономност – целта на Мъск е в рамките на няколко години FSD да стане част от ежедневието ни. Колите няма да бъдат напълно автономни, но те ще могат да правят поредица от автоматични процедури, които напълно отменят нуждата на активни действия от страна на шофьора. Кликнете върху линка за да разбере повече относно – FSD. А след FSD, следващата крачка ще бъде пълна автономност, при която няма да има нужда от шофьор. В основата на бъдещият FSD, ще стои огромната база данни, с която разполага Tesla. Веднъж когато регулаторите позволят FSD, автоматично се отваря нов входящ паричен поток, който ще е базиран на абонаментен принцип.

Енергийната дивизия –  това е частта от компанията, чиято отговорност е създаване и складиране на енергия, тук си говорим за соларни мощни и батерии за складиране на енергия. Компанията цели вертикална интеграция между отделните процеси за създаване и складирането на енергия.

Зарядни станции – за да се развие пазарът от електрически коли не е нужно само да се произведат, но е нужно и да се изгради цялостна инфраструктура за зареждане на колите. Точно тук си говорим за Supercharger или станциите за бързо зареждане на коли. В момента Tesla притежава глобално около 30 хиляди зарядни станции, както добре се досещате това е незначителна бройка, ако допуснете, че бъдещето ще принадлежи на електрическите коли.

Застрахователен бизнес – да компанията навлиза в бизнеса със застраховките, а това е бизнес, при който получаваш премията днес и евентуално изплащат щети при възникване на застрахователно събитие. В основната на застрахователният бизнес е именно, че премията се взема предварително и при умело разпределение на риска, това е бизнес, който носи сериозни маржове на печалбата.

Robo-taxi – бизнесът на такситата в обозримото бъдеще ще бъде тотално различен (не че при наличието на Uber, той вече не е). Разбира се тук не говоря за такситата, а говоря за придвижването като цяло. Когато се достигне пълна автономия, няма да има нужда от шофьор – респективно бизнесът с такситата ще е тотално различен. Но тъй като Tesla произвежда своите коли и ако допуснем, че компанията ще е и пионер или след пионерите в автономността, това вече ще има и потенциал да разруши и моделът на собствеността. С други думи ако искаме може да не притежаваме коли, а да си ги наемем, което автоматично отваря врата за един цялостен абонаментен модел, на стойност стотици милиарди долари … но към днешна дата, този модел, все още е в бъдещето.

Потенциални рискове

Всичко описано от мен изглежда чудесно, но все пак няма компания без някакви рискове или заплахи. Най-големият риск за компанията е именно конкуренцията от другите концерни. Докато Мъск прилагаше на практика бизнес модела на Tesla, големите концерни стояха от страни, просто защото не вярваха, че пазарът ще прегърне идеята за електрическа кола. Те чакаха някой друг да поеме риска, за валидация на модела. Но след като моделът се доказа, динамиката е вече различна. От няколко години моделът е налице и конкуренцията не спи – не малко авто концерни имат десетки линии с електрически модели. Всички авто концерни са обещали милиардни нови инвестиции в мощности и заводи за електрически коли – VAG очаква да инвестира близо 86 милиарда в технологии за електрически коли и автономност. Иначе казано в идните няколко години ще се случи мощно реорганизиране на производствени мощности и инфраструктура, за да прегърнат новата реалност. Днес Tesla, може да са световен лидер, но няма гаранция, че компанията ще остане със същия си статут и за напред.

Въпреки, че Tesla разруши старият модел, тя не прави нещо невъзможно или нечувано за другите играчи. Отделно компанията няма мощна “защитна стена” от патентни, която да възпре конкуренцията. С други думи с всеки изминат месец и година, конкуренцията ще става все по-сериозно и ожесточено, която ще спре мощните ръстове, на които се радваха инвеститорите в Tesla – средно 50% годишно увеличение на приходната част за последните 5 години.

За мен отделно компанията има системен риск и той се казва Илон Мъск и тук въобще не говоря за неговите туйтове, а по-скоро че за голяма част Tesla и Мъск е едно и също – неговата работна етика, високи стандарти, дисциплина, визия, мисия, ценности и неумолимото следване на целите си, направиха Tesla това, което е сега. Буквално Мъск е душата на компанията. Считам, че никой не може да замени Мъск, с други думи компанията е напълно зависима от него. Но предполагам, че занапред интензивността на този риск ще намалява с успешното мащабиране на компанията.

Tesla е машина пари

През годините от губеща компания, която инвестираше всичко в развойна дейност, развиване на бранд, маркетинг, продажби, производство и дистрибуция се превърна в печеливша компания. 

След като Мъск доказа, че пазарът приема електрическата кола, това веднага си пролича и във финансовите отчети – особено в приходната част. Последните години компанията инвестира в производствени мощности, т.е. печалба беше мираж, но всичко се промени след финансовия отчет за 2020 година. От тогава компания е печеливша и носи положителен свободен паричен поток.  Ако приемем, че това е базата на компанията и към нея наложим двигателите на растеж, то разбираме, че Tesla е сериозна машина за пари.

Но каква е справедливата цена на тази машина за пари?

Преди да достигнем до справедливата цена на компанията, нека да видим дали изобщо си заслужава да инвестицията. Как? Ще използвам моя чек лист за оценка базиран на 5 финансови метрики.

  • Ръст на приходите за за период от 5 години – да
  • Ръст на печалбата за период от 5 години -да
  • Ръст на Свободния Паричен Поток – да
  • Свободен паричен Поток да изплати общия дълг в рамките на 5 години – да
  • ROIC средно за 5-те години да е над 8.5% – не, но причината за това е, че Tesla, се развиваше и правеше огромни капиталови инвестиции, т.е. това не е проблем за мен.

На базата на този чеклист, компанията ми представлява интерес, така че нека да се прехвърлим към постигането на справедливата ѝ цена.

За да разберем дали текущо пазарът е подценил, надценил или справедливо оценил Tesla, трябва да започна с моите очаквания за бъдещото на компанията. Искам ясно да подчертая, че това са моите допускания за бъдещото на Tesla, следствие на огромния потенциал свързан с крипто икономиката и факта, че компанията се представя изключително добре на оперативно ниво до този момент – с други думи допусканията са на базата на моите виждания и не ангажирам, никого с тях.

Започвам с моите 10 годишни допускания за бъдещото развитие на компанията:

Справедливата цена ще бъде калкулирана следствие на модела на паричните потоци и сравнителния подход, като ще споделя 3 различни сценарии – негативен, базов и оптимистичен. 

Не искам да стане анализа на Tesla прекалено голям за това усреднявам всички двигатели на растеж и показвам обобщени данни. 

На ниво базов сценарий допусканията ми са, че след 10 години компанията ще има 10 милиона продадени превозни средства, като към тях прибавям всички услуги и решения. След 10 години делът на продажбите на превозните средства ще бъде около 72%. При оптимистичния сценарий бройката на превозните средства ще набъбне с още 3 милиона, а делът на превозните средства ще бъде по-малък за сметка на останалите услуги и решения. А при негативния развой, делът на превозните средства ще бъде най-висок или иначе казано Мъск, няма да успее да надгради Tesla на нещо повече от автомобилна компания с много добра Infotaiment система.

Изискуемата ми норма на доходност от инвестицията ще е 13,5%. Защо? Защото, ако сте активни инвеститори, ще искате няколко процента премия над пазарната доходност. Това е премия, която ще компенсира времето и усилията, които влагате за анализ и оценяване на компании/инвестиционни възможности + рискова премия за самата компания. В противен случай, можете да се обмислите пасивните инвестиции – инвестиция в ETF следващ S&P 500 би генерирала очаквана възвръщаемост в рамките на 10%.

[Важно]: Анализът е изцяло с образователен характер, базирайки се на личните ми допускания и по никакъв начин анализът не трябва да се счита като препоръка за инвестиционно решение – в случая покупка или продажба на акциите на Tesla. С други думи не приемайте думите ми в статия за чиста момента. Направете свое проучване и използвайте ваши индивидуални допускания за проекции и дисконтиране при моделирането на справедливата цена.

На базата на паричните потоци се получава следното:

За мен моделът на дисконтираните парични потоци е водещ за достигане на справедливата цена на една компания. Спрямо него Tesla е надценена (справедливата цена е 88,19 долара за акция), но статията ми е с чисто образователен характер, така че нека да се прехвърлим към следващите два похода.

Следствие на сравнителния подход между EPS и P/E множител, който допускам към 10-та година се получава следното:

Третият подход ще е функция на EV/EBITDA:

*Към 10-та година очаквам множителите за терминална стойност (и на 3-те подхода) да бъдат съизмерими спрямо историческите средни за големите развити компании, които се търгуват с премия.

Мисля, че е вече ясно какво показват отделните подходи, но нека да ги погледнем спрямо друг ъгъл – средно претегления:

Къде е справедливата цена на Tesla?

Следствие на последната „филтрация“ достигаме до следното, а именно, че следствие на моделите справедливата цена на Tesla (спрямо моите допускания и очаквания) е 84,74 долара за акция.

На базата на допусканията може да заключим, че пазарът временно е надценил компанията, защото пазарната цена е 108,10 долара за акция.

Обмисляте ли инвестиция в Tesla?


Ако имате въпроси спрямо цялостния процес за намиране на справедливата цена, то можете да кликнете тук. Създал съм практически курс, в който обяснявам всеки детайл от цялостния процес, за да може всеки един активен инвеститор да достигне до справедливата цена на дадената компания, спрямо неговите индивидуални допускания.

[Важно]: Анализът е изцяло с образователен характер, базирайки се на личните ми допускания и по никакъв начин анализът не трябва да се счита като препоръка за инвестиционно решение – в случая покупка или продажба на акциите на Tesla. С други думи не приемайте думите ми в статия за чиста момента. Направете свое проучване и използвайте ваши индивидуални допускания за проекции и дисконтиране при моделирането на справедливата цена.

*Анализът е обновен към 4 Януари 2023 година.

4.7 3 votes
Article Rating
Сподели с приятели :)
Написано от:
Александър Дяков

Казвам се Александър Дяков, и моята страст е света на финансите и инвестициите. Аз съм инвеститор в стойност и имам над 15 годишен опит в широк спектър от инвестиции във финансови и реални активи, като специализирам в бизнес и инвестиционното оценяване.

Виж всички статии
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Румен Василев
Румен Василев
1 year ago

Сега прочетох статията и ви поздравям сте прогнозирали, че цената ще достигне до справедливото си ниво.

Написано от: Александър Дяков
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x