5 неща, които трябва да направим преди да инвестираме нашите пари!

Знаете ли как да инвестирате вашите пари?

В статията ще си поговорим за нещата, които трябва да направим предварително, преди да навлезем в света на инвестициите.

Кратко съдържание на статията:

  1. Знания
  2. Умствена настройка
  3. Паричен буфер
  4. Инвестиционен план
  5. Тестът
  6. Редът

Можете да имате умения да изкарвате много пари, но съвсем друг набор от умения ще са ви необходими, за да направите така, че вашите пари да работят за вас самите.

Инвестирането е последната стъпка в играта на парите! Преди да инвестираме и 1 лев от нашите трудно спечелени пари, трябва първо да направим 5 важни неща.

В настоящата статия ще представя моя списък от 5 неща, които трябва да направим преди да инвестираме. Статията ще е насочена към инвестирането на фондовата борса – акции, облигации и т.н., но този списък е приложим, за абсолютно всички форми на инвестиции и инвестиционни възможности!

Знания

За да сме успешни в играта на инвестициите, трябва да стъпим на много солидна основна, а за да се случи това, трябва да  отделим част от времето си, за да придобием така нужните ни знания.

Знанието е сила!

 Знанието в сферата на инвестициите е пари! 

Когато знаем какво правим, то с лекота може да отсяваме добрите инвестиционни възможности спрямо губещите такива, защото в противен случай ще инвестираме парите си „на сляпо“.

Инвестирането на фондовата борса не е игра на рулетка – където се надяваме да се падне червено, вместо черно.

Инвестиционното решение е следствие на детайлен анализ, а за да можем да достигнем до скритата стойност на всяка инвестиция, трябва да имаме немалък арсенал от знания.

А как да се сдобием с тези знания?


Няма как да не започна от книгите, защото в тях се крие буквално цялото човешко знание. Спрямо нивото и разбиранията, можете да започне със следните книги:

Aко тепърва прохождате, то ви препоръчвам моята нова електронна книга „1000 лв, как да ги инвестираме на капиталовите пазари“.

От друга страна, живеем в информационната ера и всичко свързано с финансите и инвестициите е на един клик разстояние. Има безброй безплатни източници на информация, като започнем от статии и стигнем до видео клиповете.

Абонирахте ли се за моя YouTube канал?

 

Ако искате да си спестите времето в лутането между книги, статии и видеа и т.н., то можете да инвестирате в платени курсове или семинари, където за кратко време ще придобиете изключително много добре структурирани знания.

Ако мислите, че вече имате някакви базови познания и искате да наградите, за да започнете сами да инвестирате парите си, то ви препоръчвам моя инвестиционен курс, с който точно това ще постигнете. Ако не искате да следвате принципа проба грешка и искате структурирано приложно знание то кликнтете тук >>> Основни на инвестирането на капиталовия пазар.

Буквално ще си спестите години време.

Преди да инвестираме и 1 лев от нашите трудно спечелени пари, трябва първо да инвестираме в знания, защото знанието е пари. Защото когато знаем какво правим, ще можем да намираме най-добрите инвестиционни възможности, а когато инвестираме само в такива акции, то няма как да не правим пари.

Умствена настройка


За да успеем в света на инвестициите, имаме нужда от знания, но те бледният пред нуждата от правилно изградената умствена настройка.

Реалността е, че 90% от успеха на всеки инвеститор не се корени, в неговите знания, а в умствената му настройка. Зад тази настройка стоят вярванията, очаквания и психологията на инвеститора.

Ако вярвате, че инвестирането е схема за правена на бързи пари, защото мислите, че борсата е казино, то много бързо ще загубите парите си. Ако очаквате да решите финансовите си проблеми като инвестирате в дадени акции, то това отново ще бъде грешно вярване.

Да вземем следния пример:

Ако инвестирате, в портфейл от акции 5000 лева и създадете за една година възвращаемост от 15%, то в края на годината ще имате 750 лева. Можете да си кажете, че 750 лева не са много пари на фона на 5000 лева и че от инвестирането на фондовата борса не се правят пари, за това по-добре е да изтеглите парите си.

Да, можете да го направите, НО какво бихте загубили?

Ако имате възможността да поддържате такава доходност 30 години напред, то инвестираните 5000 лева ще са равани на 331 хиляди лева.

Сложната лихва си казва думата 🙂

Търпението е основен добродетел в света на инвестициите! Правилната нагласа е тази, която позволява на всяка инвестицията да се развие, а това може да отнеме години.

 С правилната настройка можем да контролираме нашите емоции! 

Ако не можем да контролираме емоциите си, то няма как да контролираме нашите пари, просто защото ще се подаваме на пазарните изкушения, бивайки водени от страх или пък алчност.

Всеки ден пазарът ни изкушава като представя различни ценови нива. Ако се подадем на изкушението, то ще купуваме акции или ще ги продаваме, там където не трябва.

Ако видим, че цената на дадена акция спада, вместо да я отбягваме, трябва да разберем защо спада. Ако установим, че дадената акция е силно подценена, това ще е възможност за асиметрично отношение загуба към печалба.

От друга страна, ако видим, че цената на друга акция стремглаво се катери нагоре, то не трябва да действаме първосигнално и да я купим, тъй като впоследствие може да се окаже, че цената на нейната акцията е силно надценена.

Ще ви излъжа, ако кажа, че можете да изградите правилната умствена настройка още преди да инвестирате и 1 лев, но спокойно можете да изградите правилните очаквания и вярвания.

Когато сте напълно наясно пред себе си, че за да успеете в света на инвестициите ще трябва да вложите време, енергия, фокус и да се заредите с голяма доза търпение, то ще имате всичко налично, за да изградите и правилната умствена настройка.

В курса по основни на инвестирането на капиталовия пазар, съм отделил време именно за обяснение на умствената настройка.

Отново, ако не искате да се лутате и да изграждате тази настройка на принципа проба-грешка, най-доброто решение е да инвестирате в менторски курсове, семинари или консултации, а защо не да си намерите и ваш личен ментор?

Паричен буфер


След като знанията и очакванията са на лице, трябва да погледнем и към нашата сигурност, т.е. трябва да изградим паричен буфер, който да покрие месечните ни разходи за поне 6 месеца. Живеем в динамичен свят, в който няма нищо сигурно – днес можем да работим на „сигурна работа“, а утре да се озовем в бюрото по труда.

Ако нямате 6 месечен паричен буфер и въпреки това решите да инвестирате парите си, трябва да сте наясно, че това може да има изключително негативен ефект върху личните или семейните ви финанси.

Какво би станало, ако прескочите тази трета точка и вкарате парите си в борса, но след време имате спешна нужда от тях, или по-лошо, останете без работа? Може да сте инвестирали в портфейл от акции и облигации, който да е изключително подценен, но вместо да се радвате на бъдещите облаги, ще се наложи да го затворите.

Трябва да сте наясно, че  инвестирането на фондовата борса, не трябва да бъде решението на финансовите ви проблеми! 

За да изградите този 6 месечен буфер, ще се наложи да вложите немалко време и усилия, но точно в това се състои разликата!

Наличието на буфер е сигнал, че предприемате целенасочени действия. От една страна сте изградили план, а от друга следвате този план. Ако не можете отделите буфер, защото е трудно и нямате време, то как очаквате да имате събрани пари за инвестицията, но и да следвате вашия инвестиционен план?

Инвестиционен план


Масовата практика, когато нямаме инвестиционен план, е да слушаме и да се водим от нечие чуждо мнение, а това е най-сигурният начин да се провалим в света на инвестициите. Няма логика да взимаме инвестиционно решение, само защото някой обмисля да направи покупка на дадени акции.

Ако сляпо следваме такова мнение, ние няма да знаем по какъв начин дадения инвеститор е достигнал до този извод. Също така, не знаем каква е неговата инвестиционна стратегия, какъв е рисковия му толеранс, каква възвращаемост очаква, каква е изходната му стратегия както и още куп други неща.

Ваш близък може да каже, че това е перфектна възможност, но това може да е перфектна възможност за самия него. Точно за това имаме нужда от инвестиционен план, който да е изцяло изграден на база нашите лични изисквания.

Инвестиционният план представлява писмен процес за взимане на инвестиционно решение. Може би звучи твърде сложно, но в действителност, това е план, зад който стоят нашите знания, опит, вярвания, ритуали и психология.

Планът представлява списък от правила, които трябва да спазваме, за да можем да отсяваме добрите от лошите възможности и да влизаме само в онези възможности, които отговарят на 100% от нашия план.

За да изградим такъв план трябва да отговорим на много въпроси, като основните са:

  • Какъв е нашият стил – дали ще сме активни или пасивни инвеститори?
  • Отделно трябва да отговорим, спрямо кой подход ще правим анализ – дали това ще е технически или фундаментален анализ?
  • Също така, трябва да опишем коя стратегия следваме – в моята книга съм описал 3-те основни инвестиционни стратегии, така че, ако още не сте я прочели, то горещо ви я препоръчвам.
  • И не на последно място, трябва да отговорим какъв е нашия рисков толеранс, каква доходност е задоволителна за нас и разбира се какъв ще е инвестиционният ни хоризонт?

Това са основните въпроси, на които трябва да отговори всеки план и щом веднъж сте намерили отговорите, то трябва да ги напишете в писмена форма. Имаме ли плана в писмена форма, то ни остава фанатично да го следваме, защото той е едновременно нашата безопасна мрежа и пътеводна звезда, която ни води в правилната посока.

Инвестиционният план слага възбрани, като ни кара да инвестираме само в онези акции, които разбираме, като по този начин, той ни предпазва от пазарните изкушения. Ако следваме нашия план на 100% и ако той е печеливш, то емоциите ни ще са под контрол. От това следва, че в дългосрочен план ще правим пари.

Тестът


Поздравявам ви, ако имате изграден инвестиционен план, но дали сте го тествали?

Често срещна грешка, която повечето хора правят е да се впуснат в покупката на акции или други фин. активи, преди да са на 100% сигурни в надеждността на своя инвестиционен план.

Ако следваме техническия анализ, може да се окаже, че не сме напълно наясно с ценовите модели, които се очаква да търсим. Ако сме инвеститор, който използва силата на фундаменталния анализ, е твърде възможно да не сме напълно наясно как да отсяваме информацията, или пък да имаме пропуски в начина, по който анализираме данните, за да достигнем до инвестиционно решение.

Може да си мислим, че сме напълно наясно с плана си, но това да е една голяма заблуда. Всяка заблуда, може да има унищожителен ефект върху нашия инвестиционен капитал. Ако нямаме 100% вяра в него, няма как да контролираме емоциите си.

Позволим ли на емоциите си да ни ръководят в процеса на взимане на инвестиционно решение, то краят ще бъде ясен.

Повечето хора правят нещата отзад напред!

Започват търговия с акции – купуват и продават акции, както и редица финансови инструменти, правят редица грешки, губят пари и след месеци, а много случаи години лутане, изграждат план, който напълно да отговаря на техните изисквания.

Трябва да се запитате – добре ли е да си губим времето и парите, за да разберем, че нямаме план или е по-добре да изградим такъв предварително?

Тестът е добър момент, в който можем да разучим платформата, която ще бъде предоставена от бъдещия ни инвестиционен посредник.

Повечето инвестиционни посредници разрешават създаването на демо сметка. Когато създадете такава сметка ще имате пълен достъп до инвестиционната платформа и нейните функции. Отделете време, за да я разучите в най-малки детайли, защото в противен случай рискувате да направите някоя грешка, която да ви коства реални пари.

Благодарение на демо сметката, можете да тествате вашия инвестиционен план. Можете да тествате цялостния процес за взимане на решение например за покупка на акции.

Отворете пазарната графика на дадена компания, както и нейните финансови отчети, анализирайте ги внимателно и ако тази компания се окаже добра възможност, просто отворете поръчка за покупка. Като целия този процес ще бъде симулация на реално инвестиране.

Благодарение на демо сметката, можем да симулираме реално инвестиране, може да разберем как функционира инвестиционна платформа и най-вече да се убедим в нашия инвестиционен план. А когато всичко е налице, спокойно можем да отворим реална сметка.

Запомнете:

 Подготвеният инвеститор е успешният инвеститор! 

Това е моя списък от 5-те неща, които трябва да направим преди да инвестираме и 1 лев от нашите пари.

Ако имате пропуски, не се притеснявайте, просто си дайте време. Инвестирането е маратонска дисциплина – трябва да сте подготвени преди да направите първата крачка.

Когато целия списък от нещата е налице, вие ще увеличете неимоверно вероятността да спечелите в играта на парите, защото тези 5 неща са доказателство, че имате финансова и инвестиционна култура.

Споделете в коментарите, кои са онези неща, които намирате за най-трудни в моя списък?Ако искате имате правилната инвестиционна основна и да управлявате по най-добрия начин парите си и те да работят здраво за вас, можете да видите моите програми и продукти:


✅Практически курс: Намиране на справедливата цена на една 📈компания

✅Наръчник: Как да изградим 💵машина за пари от ETF-и?

✅Практически курс: Намиране на инвестиционната стойност на 🏠имота

✅Книга: От 0 до 1000 лв. на месец: пасивни доходи от инвестиции в 🏡имоти

БЕЗПЛАТНА 15 Минутна финансова консултация

*Информацията, която предоставям в статиите и видеата, не трябва да се счита за взимане на инвестиционно решение. Направете свое проучване и вземете информирано решение за вашите пари.

5 1 vote
Article Rating
Сподели с приятели :)
Написано от:
Александър Дяков

Казвам се Александър Дяков, и моята страст е света на финансите и инвестициите. Аз съм инвеститор в стойност и имам над 15 годишен опит в широк спектър от инвестиции във финансови и реални активи, като специализирам в бизнес и инвестиционното оценяване.

Виж всички статии
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Написано от: Александър Дяков
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x