Къде е нивото на справедливата цена на Coinbase?

Призът за най-горещ клас актив през тази година безспорно се печели от крипто валутите. От началото на годината виждаме силна волатилност, която доведе поредица от нови all time върхове на редица крипто валути.

Без значение дали сте крипто инвеститор, трейдър, hodler или считате, че блокчейн технологията ще реши редица сериозни текущи проблеми, то няма как да сте пропуснали много важно събитие, което се случи този месец. На 14 Април 2021, чрез процеса на директното листване, компанията Coinbase стана публичното търгувана.

Лично за мен, това листване е много ясен показател, че крипто валутите (в частност биткойн и етериума) и блокчейн технологията, вече са стъпили на много солидна основа и са излезели от „детската“ си фаза на развитие и заемат смели крачки към крипто икономиката. А компанията, която спокойно можем да асоциираме в центъра на развитие на тази нова икономика, е Coinbase.

С настоящата статия не целя да опиша отделните елементи на тази алтернативна икономика, а да направя анализ на Coinbase, за да достигнем до нейната справедлива цена.

За да започнем анализа си, то трябва да се запознаем в детайли с бизнес модела, структура на компанията, както и с двигателите ѝ на растеж. Перфектната отправна точка e Form S-1 – чудесен начин да оползотворите немалко часове в четене.

Искам да ви спестя дългите часове в четене, така че ще насоча вниманието ви към важните неща свързани с компанията, а именно бизнес модел, двигатели на растеж, потенциални рискове и т.н. На базата на всичко това, ще разберете логиката ми, спрямо която изграждам допусканията си за компанията.

Какво представлява Coinbase?

Coinbase е крипто платформа, в която може да купувате и продавате над 90 крипто валути, да взимате или да предоставяте кредити, както и да съхранявате крипто валути. Благодарение на своята инфраструктура търговците и бизнеса могат да получат крипто срещу продажбата на техните продукти.

Мисията на компанията е да създаде отворена финансова система за света, в която да даде на всеки човек или бизнес, така нужната икономическа среда. Това е именно и ДНК-то на биткойна.

В основата на бурния растеж на Coinbase стои опростяването на сложните процеси с покупка или продажба на крипто валута. Нужно е да имате тяхното инсталирано приложение на телефона си, след което с лекота можете да купувате, продавате, складирате или изпращате крипто. 

Силни страни на Coinbase?

Компанията има клиенти от над 100 държави, като са регулирани от американските регулатори.

Към края на 1-вото тримесечие на 2021 година компанията:

  • Има 56 милиона потвърдени потребителя;
  • Има 6,1 милиона потребителя, които правят поне по 1 транзакция на месец;
  • съхранява активи на стойност от 223 милиарда долара или 11.3% от общата стойност на всички крипто активи;

Партнират с Visa, JP Morgan както и 5 глобално системни банки, като следствие на това партньорство създават директна връзка между традиционната и крипто икономиката.

Coinbase има специален депозитарен лиценз, който им дава право да складират крипто активи. Благодарение на този лиценз, Coinbase оперира като банка и може да съхранява крипто активи на институционалните инвеститори.

В цялата си история не е имала мощен пробив или изтичане на информация. Почти 100% от крипто активите в Coinbase се държат в cold storage.

Близо 90% от новите потребители идват в резултат от препоръка на приятел или от „уста на уста“, като в основата на това стои улеснения дизайн, опростени процеси, огромната репутация и сигурност, с която се асоциира Coinbase.

Как прави Coinbase пари?

Транзакционни такси и абонаментна такса.

Всеки път, когато се пратят, получат или обменят пари се дължат транзакционни такси. Абонаментът от своя страна е за онези потребители, които искат да използват всички допълнителни услуги – складиране, дистрибутиране, взимане или предоставяне на кредити, както и интеграция с бизнеси и търговци. В допълнение ползването на Visa карта е част от тези услуги. Всеки с такава карта може да заплаща през POS, като се обменят крипто за фиат, с който се заплащат поръчките.

Двигатели на растеж?

От 2018 до 2020 година има удвояване на базата на верифицираните потребители от 26 милиона до 43 милиона. А само за 1-вото тримесечие на годината има нови 13 милиона потребителя.

Почти 2/3 от оборотите в Coinbase са следствие на институционалните инвеститори. Когато Tesla закупи 1.5 милиарда долара в биткойн, тя го направи през Coinbase. Цялостния наръчник за инвестиране на институционални инвеститори разработен от пионера MicroStrategy, първата компания, която трансформира стотици милиона долара кеш и кешови наличности в биткойн, използва Coinbase като основен механизъм за обмен на фиат в крипто.

Вече е видим трендът на институционалните инвеститори към криптото, с други думи, чрез Coinbase се очаква да бъдат обменени огромно количество институционални пари. Спрямо отделни прочувания, идните няколко години се очаква огромен наплив на институционални пари в крипто. 

Спрямо анализ на Ark Invest, ако институционалните инвеститори обменят само 5% от техните активи, в крипто валута (в частност биткойн), то цената на биткойна с има потенциал да достигне до 500 000 долара. Познайте през коя крипто борса ще се случи обмяната или в коя депозитарна компания ще се държат новопридобитите крипто активи?

С други думи в основата на ръста на Coinbase, ще стои увеличаващия се наплив на нови инвеститори и техните пари в крипто икономиката. Спрямо различни анализи и очаквания до 10 години крипто икономиката можете да е измерима в десетки трилиони. Спрямо анализ на PwC, до 2030 година се очаква само блокчейн технологията да добави 1,75 трилиона долара към глобалния БВП.

Потенциални рискове?

Има силна корелация между увеличението на цената на крипто валутите, обемите на сделките с крипто валута и приходите на Coinbase. Крипто валутите са изключително волатилен актив и точно тази волатилност е основният риск за инвеститорите в Coinbase. Този риск няма как да бъде отместен, без значение какви са финансовите параметри на компания. А какви са те?

Coinbase е машина за пари!

Приходите през 2020-та година, спрямо 2019-та се увеличат от 522 милиона на 1,27 милиарда долара, като само за 1-вото тримесечие на 2021-ва година по предварителни данни приходите са за около 1,8 милиарда долара. За 1 тримесечие компанията е реализирала повече приходи от колкото цялата предходна година.

Такъв огромен ръст достигат растежните компании, които реинвестират всеки свободен долар в растеж и текущо са на загуба. Инвеститорите инвестират с ясна представа, че идните няколко години компанията ще е на загуба … но при това на много високи оценки (EV/EBITDA).

Но Coinbase, не само че не е на загуба, а е на печалба, при това с уникално висок марж на печалбата – между 730 до 800 милиона нетна печалба за 1-вото тримесечие при 1,8 милиарда приходи или поне 40% нетен марж на печалбата.

Към този марж трябва да прибавя и положителния свободен паричен поток за 2020-та година – няма как да не оприличите Coinbase машина за пари. Не се сещам за компания, която да е имала успешно директно листване, с толкова висок марж на печалбата и с положителен свободен поток.

Но каква е справедливата цена на тази машина за пари?

За да разберем дали текущо пазарът е подценил, надценил или справедливо оценил Coinbase, трябва да започна с моите очаквания за бъдещото на компанията. Искам ясно да подчертая, че това са моите допускания за бъдещото на Coinbase, следствие на огромния потенциал свързан с крипто икономиката и факта, че компанията се представя изключително добре на оперативно ниво до този момент – с други думи допусканията са на базата на моите виждания и не ангажирам, никого с тях.

Започвам с моите 5 годишните (минус няколко месеца, за да синхронизирам края на фискалните години) допускания за бъдещото развитие на компанията:

Справедливата цена ще бъде калкулирана следствие на модела на паричните потоци и сравнителните метрики, като ще разгледам само един сценарий на развитие – базовия и разбира се двуфазово развитие на бъдещите метрики.

Изискуемата ми норма на доходност от инвестицията ще е 15%, като зад този процент се крие основният риск – волатилността на крипто валутите.

Компанията има микс от клас А и Б акции, които може да объркат сметките, но спрямо Coinbase, към 12 Април компания има 261,3 милиона размити акции и точно тази сума на акциите ще я взема под внимание в анализа.

[Важно]: Анализът е изцяло с образователен характер, базирайки се на личните ми допускания и по никакъв начин анализът не трябва да се счита като препоръка за инвестиционно решение – в случая покупка или продажба на акциите на Coinbase.

На базата на паричните потоци се получава следното:

Следствие на сравнителния подход между EPS и P/E множител, който допускам към 10-та година се получава следното:

Третият базов сценарий ще е функция на EV/EBITDA:

Към 10-та година очаквам множителите за терминална стойност, да бъдат съизмерими спрямо историческите средни за големите развити компании, които се търгуват с премия – в случая заради огромния потенциал на крипто икономиката.

Мисля, че е вече ясно какво показват отделните подходи, но нека да ги погледнем спрямо друг ъгъл – притегленият:

Следствие на последната „филтрация“ достигаме до следното, а именно, че следствие на моделите справедливата цена на Coinbase (спрямо моите допускания и очаквания) е 450,51 долара за акция. На базата на допусканията може да заключим, че пазарът временно е подценил компанията с текуща цена от 302 долара, както и че изискуемата норма на доходност би била удовлетворена – като има толеранс за допълнителна рискова премия.

Обмисляте ли инвестиция в Coinbase?


Ако имате въпроси спрямо цялостния процес за намиране на справедливата цена, то можете да кликнете тук. Създал съм практически курс, в който обяснявам всеки детайл от цялостния процес, за да може всеки един активен инвеститор да достигне до справедливата цена на дадената компания, спрямо неговите индивидуални допускания.

[Важно]: Анализът е изцяло с образователен характер, базирайки се на личните ми допускания. При бъдеща промяна на финансовите метрики, ще има обновление и на справедливата цена на компанията. От вас и вашите разбирания зависи да калкулирате тези промени. Именно поради тези причини, анализът не трябва да се счита като препоръка за инвестиционно решение – в случая покупка или продажба на акциите на Coinbase.

0 0 votes
Article Rating
Сподели с приятели :)
Написано от:
Александър Дяков

Казвам се Александър Дяков, и моята страст е света на финансите и инвестициите. Аз съм инвеститор в стойност и имам над 15 годишен опит в широк спектър от инвестиции във финансови и реални активи, като специализирам в бизнес и инвестиционното оценяване.

Виж всички статии
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Цветомир
3 months ago

Нивото и е 0, дори и под 0, няма да се бави много.

Цветомир
3 months ago

„С други думи в основата на ръста на Coinbase, ще стои увеличаващия се наплив на нови инвеститори и техните пари в крипто икономиката.“ – Понзи

Написано от: Александър Дяков
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Имаш спестени

1000 ЛЕВА,

искаш ли да разбереш, как могат те да работят за теб?

*над 10 000 сваляния